
Kinetoterapia
Kinetoterapia sau gimnastica medicală reprezintă un program de exerciţii fizice care ajută la recuperare, după intervenţii chirurgicale (recuperare după artroscopii ’- expl. genunchi, ligamente incrucişate şi colaterale precum şi în hernii de disc).
Kinetoterapia se mai poate folosi şi în următoarele situaţii: - coxartoză, gonartroză, artroză şi în recuperarea după paralizii.
ARTROZA, ARTRITA, COXARTROZA: sunt afecţiuni articulare cronice, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular si formarea unor excrescente osoase date de reacţia periostală. Mai frecvent prinde articulaţiile membrelor inferioare si coloana vertebrala, instalându-se în a doua perioada a vieţii, fără a fi exclusă apariţia lor şi la tineri. Artroza este o boala reumatică.
Se poate face o clasificare a bolilor reumatismale astfel:
- Reumatisme inflamatorii (articulare si viscerale);
- Reumatism degenerativ;
- Reumatism articular periferic;
- Manifestări de tip reumatismal în alte afecţiuni .
Kinetoterapia
Definitie: terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional în diverse suferinte. Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecînd de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi în programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.